Blogi

Rikkinäinen nenän limakalvo päästää taudinaiheuttajat kehoon

Oletko koskaan ajatellut, kuinka tärkeää merkitys nenän limakalvoilla on terveyteen virusten, bakteerien ja allergeenien osalta?

Nenäparka on kovalla koetuksella ympäri vuoden. Talvella limakalvot kuivuvat, on nuhaa ja nenä vuotaa tai on tukossa. Karstaa kertyy ja limakalvo turpoaa ja tuntuu, että ilma ei mahdu kulkemaan sieraimissa. Kaiken maailman virukset ja bakteerit vaanii ympärillä. Kesällä nenän tukkii allergeenit ja katupöly ja sisäpölyhän meillä on riesana kesät ja talvet. On siinä nenällä kestämistä.

Onneksi oloa voi helpottaa ja jopa ennaltaehkäistä muutamalla pienellä toimenpiteellä, joita suosittelen varsinkin silloin, jos flunssa kaataa sinut petiin useamman kerran vuodessa. Tai nenän limakalvo vuotaa verta ja vuotopaikkaan muodostuva rupi vaikeuttaa hengitystä. Tiesitkö, että kun kaapaiset ruven irti kynnellä, jätät sormesta nenään moninaisia sinne kuulumattomia taudinaiheuttajia, jotka kiittävät avustasi ja rynnistävät innokkaasti rikkinäisen limakalvon kohdalta elimistöön juhlimaan ja lisääntymään. Nenästä ne viipeltävät poskionteloihin ja korviin ikävin seurauksin. Näiden kavereiden rynnistyksen paras este on ehjä limakalvo.

Kuivan nenän limakalvo rikkoutuu helposti

 • Nenän kuivuminen ja niistäminen voivat rikkoa limakalvon ja aiheuttaa verenvuotoa. Kun nenän limakalvo on rikki, taudinaiheuttajat ja allergeenit pääsevät esteettä kehoon ja saattavat aiheuttaa mm. flunssakierteen.
 • Kuivassa ja karstoittuneessa nenässä nenän värekarvat eivät toimi normaalisti. Nenän tehtävä on suodattaa, lämmittää ja kosteuttaa ilmaa ennen kuin se pääsee keuhkoihin. Jos suodatusta ei tapahdu, se vaikeuttaa myös keuhkojen toimintaan.

Ehjät ja kosteat limakalvot muodostavat limasta suojaavan kerroksen taudinaiheuttajia vastaan ja värekarvat auttavat siirtämään niitä pois nenästä. Avuksi kannattaa ottaa nenäsuihke, joka kosteuttaa nenää ja irrottaa limaa ja karstaa ja niistäessä lima sekä allergeenit, saadaan pois limakalvoilta. Nenäsuihketta on helppo käyttää: ravistus ja suihkautus ja niistäminen riittää.

Nenän kuivumisen aiheuttamat oireet ovat mm. nenän tukkoisuus ja nenän karstoittuminen sekä pieni nenäverenvuoto

Usein tukkoisuus johtuu siitä, että nenän limakalvo turpoaa ja tekee hengittämisestä hankalaa. Turvotus voi olla seurausta myös allergisesta nuhasta tai kroonisesta poski- tai otsaontelotulehduksesta. Kun nenä on tukossa ja hengitys kulkee huonosti, se saa olon tuntumaan nuutuneelta ja saattaa vaikuttaa jopa yöuniin ja vaikeuttaa nukahtamista. Molemmat Propolian nenäsuihkeet helpottavat tukkoista oloa luonnollisilla aineilla.

Tartu toimeen ajoissa ja pidä nenän limakalvo kunnossa

Järkevintä on ottaa nenäsuihkeet käyttöön heti silloin, kun huomaat ensimmäiset oireet. Silloin limakalvot ovat vielä ehjät, eikä niiden kannata antaa mennä huonoon kuntoon. Tällöin suihkeiden lisäksi hyviä tuotteita ovat esim. jokaisesta keittiöstä löytyvä kookosöljy (sitä voi sipaista nenään) ja luontaistuotekaupoista ostettava nenäkannu, jolla kaadetaan suolavettä toisesta sieraimesta sisään ja se tulee toisesta sieraimesta ulos tuoden samalla eritteet mukanaan. Mieti mikä on sinulle mieluisin tapa pitää limakalvot kunnossa.

Flunssaan tarvitaan ehkä järeämpää ainetta

Jos flunssa iskee kunnolla päälle, eivätkä ym. lääkkeettömät konstit avaa nenää, kannattaa marssia apteekkiin. Sieltä löytyy lääkkeellisiä sumutteita, joita voi käyttää muutaman päivän ajan. Niiden käytössä piilee myös ongelmia, joten varmista apteekin henkilökunnalta montako päivää voit niitä käyttää. Kun tukkoisuus helpottaa vähän, käänny taas lääkkeettömien toimenpiteiden puoleen, jotta nenän limakalvo ei vaurioidu.

Mieti mitä kemikaaleja laitat limakalvoillesi

Monesti ollaan tarkkoja ihonhoitotuotteiden kanssa, mutta ei tulla ajatelleeksi nenäsuihkeiden sisältöä. Propolian MD1-luokan lääkkeelliseksi laitteeksi luokitellut nenäsuihkeet ovat luomulaatuisia eivätkä sisällä parabeeneja, geelimanipuloituja aineita, pehnoxyethanolia, synteettisiä väriaineita, synteettisiä aktiiviaineita petrokemian derivaatteja, parafiinia, PEG, PPG, propylene glycolia eivätkä silikonia. Jos kemikaalialtistus kiinnostaa sinua, kannattaa kurkata ainesosaluetteloa ennen ostopäätöstä.

Propolian nenäsuihkeet

Purifying nasal spray on vahvempi nenäsuihke, joka availee tukkoista nenää hellävaraisesti hoitaen ja säästää käyttäjänsä melkoiselta kemikaalikimaralta. Suosittelen sitä tukkoiselle nenälle talvella.

Puhdistavan nenäsuihkeen sisältämät tehoaineet ovat 100 % luonnollisia ja luomulaatuisia (timjami, eukalyptus). Eukalyptus saa aikaan raikkaan tunteen, irrottaa limaa ja avaa nenäkäytävät. Muita tehoaineita ovat Camargue-suolasta valmistettu fysiologinen suolaliuos sekä puhdistettu propolis. Propolis on mehiläispesän luonnollinen suojautumisaine. Yhdessä ainesosat suojaavat limakalvoja sekä helpottavat hengittämistä.

Gentle nasal spray on miedompi nenäsuihke koko perheelle ylläpitämään nenän hyvinvointia. Tästä kannattaa vinkata äideille, jotka haluavat hoitaa hellästi perheen pienimpiä (yli 3-vuotaiaita) ”tuhnuneniä”. Turvallinen tuote auttamaan nenän hyvinvoinnissa ja hygieniassa.

Propolia Gentle-nenäsuihke auttaa esim. talviaikaan, kun kuiva sisäilma kuivattaa limakalvoja tai ne ovat jostain muusta syystä kuivuneet. Kokeile myös kesällä/talvella, kun ulko- ja sisäpöly rasittaa nenää.

Pidetään nenästä huolta.

Jos päätit huolehtia nenästä paremmin, niin Propolian tuotteita löytyy luontaistuotekaupoista, Ruohonjuuresta sekä Kärkkäiseltä. Samoista paikoista löytyy nenäkannut ja kookosöljytkin.

PS. nenäsuihkeiden kaverina Propolian suusuihkeet täydentävät vaikutuksen nieluun asti.

Selluliitin selättäminen

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää selluliitista ja sen selättämisestä

Vaikka omilla elämäntavoilla on merkitystä, taitaa olla, että selluliitin aiheuttaa naiseksi syntyminen ja elämä ylä- ja alamäkineen. Siksi voi ihan hyvin katsoa reittään, silittää sitä ja sanoa, että tässä näkyy ne kavereitten ja perheen kanssa vietetyt hervottoman hauskat syömingit, kahvittelut ja juomingit…. ja ne naishormonit. Kärpäsestä ei kannata tehdä härkästä. Ei maailma kaadu selluliittiin, mutta toisaalta itsensä hoitaminen tuo myös hyvää oloa ja hyvää mieltä. Ne ovat asioita, joita säteilet ulospäin riippumatta siitä, tuleeko siitä reidestä siloinen ja kiinteä tai löytyykö sieltä muhkuraa.

Selluliitin hoito pitää sisällään koko joukon hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä elämäntapamuutoksia ja toimintatapoja, jotka antavat paljon enemmän kuin vaativat. Tuskin tässä artikkelissa osuu silmiin mitään täysin uutta asian tiimoilta, mutta asioiden palauttaminen mieleen aktivoi toimimaan. Vaikeinta on se aloittaminen, mutta vaikka nyt pakkanen paukkuu, niin hetken päästä lähestyvä kesän odotus antaa lisämotivaatiota ryhtiliikkeeseen ja lukemalla näitä juttuja päätös toimeen ryhtymisestä vahvistuu edelleen. Lue juttu ja tiedät mistä selluliitti johtuu ja mitä sille voi tehdä. Tsemppiä aloittamiseen!

Selluliittia on yhdeksällä naisella kymmenestä

Jos sinulla on selluliittia, niin et ole poikkeus. Niin se vaan on, että meillä naisilla selluliitin ilmestyminen, varsinkin reisiin, on melko todennäköistä jossain vaiheessa elämää . Estrogeenin ansiosta 80–90 prosentilla naisista on selluliittikudosta. Nuoruuden saamme elellä siloisin reisin, mutta selluliitti hiipii elämäämme usein jo puberteetin jälkeen tai 25–35 vuoden paikkeilla.

Meillä ei ole satavarmaa keinoa estää selluliitin ilmaantumista tai hävittää sitä kokonaan, mutta kyllä keinoja löytyy monia! Mitä aikaisemmassa vaiheessa ryhdyt toimenpiteisiin, sen helpommalla pääset. Yksi kikkakolmonen ei riitä, vaan yhdistämällä useamman hyvinvointia edistävän asian arkielämääsi, olet huomaamattasi jo aika pitkällä. Ei pelkästään selluliitin vaan myös hyvinvoinnin polulla, joka kantaa sinua elämässä eteenpäin terveempänä ja energisempänä.

Mitä selluliitti on?

Selluliitti on ihonalaista rasvaa, joka kertyy sidekudoksen väleihin soluaineenvaihdunnan häiriön takia. Rasvasolut muodostavat säikeisen sidekudoksen ympäröimiä rykelmiä. Paisuneet rasvasolut painavat veri- ja lymfasuonia kasaan vaikeuttaen verenkiertoa ja imunestekiertoa. Kun solujen aineenvaihdunta ja hapensaanti vaikeutuu, kudokseen kertyy pikkuhiljaa enemmän rasvaa, nestettä ja kuona-aineita. Kun rasvasolurykelmiin kerääntyy yhä enemmän ihoa ulospäin työntävää rasvaa, eivätkä ympärillä olevat sidekudosseinämät veny, vaan vetävät ihoa sisäänpäin, ihon pinta vetäytyy kuopalle ja ihoon muodostuu selluliitin aiheuttamia muhkuroita.

Selluliitin kolme astetta:

Ensimmäisen asteen selluliitti: Rasvasolut suurenevat ja rasva sitoo vettä kudoksiin, sidekudos venyy ja ihon tilavuus kasvaa ja iho menettää elastisuuttaan. Ulospäin kudos näyttää normaalilta, mutta kun puristat kudosta käsien välissä, selluliitti näkyy puristusalueella. Suuri suositus – ryhdy tässä vaiheessa toimeen.

Toisen asteen selluliitti: Rasvasolut ryhmittyvät (30–100 rasvasolua) ja niiden ympärille kehittyy säikeinen sidekudosverkko. Kudokseen kertyy nestettä ja sidekudoksen elastisuus heikkenee edelleen, jolloin selluliitti alkaa näkymään seistäessä. Haloo…. nyt toimenpiteisiin hopi, hopi!

Kolmannen asteen selluliitti: Rasvasolukertymät suurenevat, kun yksittäiset rasvasolukertymät yhdistyvät toisiinsa. Sidekudosverkko menettää lisää elastisuuttaan, se kovettuu ja estää rasvojen hajoamisen. Isot toisiinsa liittyneet rasvasolukertymät aiheuttavat yhä enemmän painetta veri – ja lymfasuoniin sekä hermoihin. Selluliitti näkyy myös makuulla. Vielä ei ole peli täysin menetetty, mutta teettää enemmän töitä ja kudoksen käsittely alkaa olla pikkuhiljaa kivuliasta. Mutta jos nyt ryhdyt toimeen, kiität itseäsi. Jos päästät kolmannen asteen selluliitin edelleen lisääntymään, se muuttuu tosi kivuliaaksi, kun nesteet pakkautuvat kudokseen.

Selluliitin eri asteet
Selluliitin kehittyminen. 1-2. Rasvasolut kasvavat ja ryhmittyvät, mutta mitään ei näy vielä ulkoisesti. Kudosta puristettaessa selluliitti tulee esiin. 3. Rasvasoluryhmien liittyessä toisiinsa ja sidekudoksen jäykistyessä, muhkurat näkyvät ensin seistäessä ja tilanteen edetessä myös makuuasennossa.

Selluliitin ykkössyyllinen taitaa olla estrogeeni

Selluliitin ykkössyyllinen taitaa olla naishormoni. Hormonitoiminnan häiriöiden/muutosten takia selluliitti lisääntyy herkästi puberteetin, raskauden ja hormonivalmisteiden käytön seurauksena. Usein taustalla on myös perinnöllisyys, huono verenkierto, sidekudossairaudet ja jotkin lääkkeet. Toisin kuin usein luullaan, selluliitti ei aina liity painoon, sillä vaikka useimmiten selluliitista kärsivillä paino on normaali tai hieman kohonnut, eivät kaikki hoikatkaan siltä säästy. Kuten jo omaa vartaloamme katsellessa tiedämme, että rasva rakastaa meidän reisiä, käsivarsia, takapuolta, vyötäröä ja lantiota.

Stressi ja kortisoli

Hormonien lisäksi selluliitin kertymiseen vaikuttavat henkiset tekijät. Stressi, jatkuva väsymys ja epätyydyttävä tunne-elämä saavat lihakset ja hermoston jännitystilan, jolloin verenkierto heikkenee luoden otolliset olosuhteet rasvasolujen täyttymiselle ja pisteenä iin päälle stressi estää rasvaa hajottavien entsyymien toimintaa. Stressihormoneilla, kuten kortisolilla, on suuria vaikutuksia kehoon, kuten ruoansulatukseen ja maksaan. Stressi voi myös aiheuttaa selluliittia muodostavia myötävaikuttavia tekijöitä, kuten huonoa ruokavaliota, liiallista alkoholin kulutusta tai tupakointia.

Muita selluliitin aiheuttajia

 • Ikääntymisen myötä iho ohenee ja se menettää joustavuuttaan. Samaan aikaan luonnolliset estrogeenitasot alkavat laskea ja vaihdevuosien myötä myös verenkierto sidekudokseen vähenee, verisuonista ja reisistä häviää reseptoreja, jolloin verenkierto hidastuu. Näin soluilla on yhä vähemmän happea kollageenin tuotantoa varten, sidesolut heikkenevät ja rasva pääsee helpommin läpi.
 • Geenejään ei voi valita. Niiden mukana saamme, halusimme tai emme, perintönä tietynlaisen ruoansulatuksen, aineenvaihdunnan, rasvan jakautumisen ja verenkierron ja nämä määrittävät heti sen, että jonkun keho on geneettisesti altis selluliitille.
 • Ruoka on yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin ja selluliitin eston peruspilareista. Meistä kaikki varmaan tietää, että prosessoitu ruoka, valkaistu vilja ja sokeri maistuvat taivaallisen hyvältä, mutta ovat pahasta. Huonolaatuinen ravinto heikentää ruoansulatusta ja aiheuttaa usein myös ummetusta, jolloin kuona-aineet eivät poistu kehosta, vaan jäävät aiheuttamaan monia ongelmia. Lisäksi ruokaa ja herkkuja pursuavat kaapit yllyttävät meitä liikasyöntiin ja ehkäpä välillä sitä viiniäkin tulee hörppäiltyä hyvän ruoan kyytipoikana.
 • Vähäinen liikunta ja puristavat vaatteet aiheuttavat häiriöitä laskimoverenkiertoon ja imunestekiertoon estäen kehon uusiutumisen ja korjaantumisen. Huonon verenkierron takia solut eivät saa niiden tarvitsemaa ravintoa ja energiaa, ne eivät uusiudu eikä kudos korjaannu, jolloin selluliitti näkyy herkemmin. Voit helpottaa imusuoniston toimintaa mm. kuivakuppauksella, kuivaharjauksella ja kuorinnalla, joilla saat taas puhtia neste- ja verenkiertoon.

Kuinka päästä eroon selluliitista

Terveen rasvakudoksen ja selluliitin ero on selvä: rasva on rasvaa, selluliitti on koteloitunutta rasvaa. Se on sitkeää ja vaatii pitkän ajan sitoutumista, mutta tulostakin syntyy varmasti.

Liikunta ja terveellinen ruokavalio voivat laskea stressitasoja ja toimia loistavana suojana selluliittia vastaan

Ravinto auttaa selluliitin ehkäisemissä

 • Veden juominen! Vettä suositellaan juomaan n. 2 l päivässä. Hörpi vesi hitaasti huoneenlämpöisenä pitkin päivää. Älä juo aterian aikana, vaan parisen kymmentä minuuttia ruokailun jälkeen, jotta se ei heikennä ruokaa sulattavia vatsahappoja.
 • Syö ravintorikasta ruokaa ja vältä tai vähennä: Peruslähtökohtana, noudatitpa mitä ruokavaliota tahansa, on välttää liiallista sokerin käyttöä. Muita pahiksia ovat prosessoidut ruoat ja alkoholi. Nuo pahikset, kun tuppaavat päätymään selluliitiksi reisiin ja sääriin. Kokonaan ei herkuista ei voi kukaan kieltäytyä – minä ainakaan, täytyyhän sitä joskus herkutella, mutta kohtuus kaikessa. Olisiko se lauantain karkkipäivä hyvä käytäntö? Tätä olen nyt noudatellut itse. Useimmiten lauantai on se päivä, kun juodaan pullakahvit tai syödään hiilaripitoisempi ateria, kuten sushi tai illallinen pitkän kaavan mukaan kaveriporukassa.
 • Huolehdi siitä, että saat tarpeeksi proteiinia. Se on aivan hämmästyttävää, kuinka oikein koostettu tarpeeksi proteiinia sisältävä ateria saa makeannälän, napostelun ja kaikenlaiset mieliteot kaikkoamaan. Kun sokerista luopuu tai käyttää sitä harvoin, makuaisti paranee kummasti. Vieläkin itseä hämmästyttää, että pakastemustikka ja mansikka maistuvat makealle. Ennen lisäsin niihin sokeria tai hunajaa. Kalorikuormaa saat vähennettyä karppisokerilla.

Muutama vinkki ruoka-aineiden yhdistelystä:

 • Hedelmät kannattaa syödä n. tuntia ennen ateriaa tai kolme tuntia sen jälkeen. Hedelmät sulavat nopeammin ja niiden sulamisprosessi on erilainen. Jos syöt hedelmät jälkkärinä, ne jäävät ensin syötyjen hitaammin sulavien ruoka-aineiden taakse ja alkavat käydä, jolloin vatsaa turvottaa.
 • Proteiinia ei tulisi syödä tärkkelyspitoisten hiilihydraattien kanssa.

Liikunta on selluliitin paras kaveri

 • Päivittäinen liikunta ulkona ja syvään hengittäminen antavat kudoksille happea. Treenaa lihaksia ja liiku monipuolisesti, koska lihakset lisäävät rasvanpolttoa ja samalla kiinteydyt. Jos aika ei riitä koko kehon treeniin, voit keskittyä selluliitin lempipaikkoihin, kuten reisiin ja takapuoleen räätälöidyillä kunto-ohjelmilla, pyöräilyllä tai stepperillä. Muista venytellä lihakset liikunnan jälkeen. Rentoutuminen, lepo, ja hyvä uni poistavat jännitystä ja veden juominen auttaa kuona-aineiden poistumista.

Pyhitä säännöllisesti, mieluiten päivittäin muutama minuutti vartalonhoitoon ja edes 15 minuuttia liikuntaan

SkinMood-tuotteilla selluliitin kimppuun

SkinMood Exfoliating Body Sponge

Näin talven pimeimpänä aikana iho kuivuu ja vaatteita riisuessa kuolleen ihosolukon pölypilvi pelmahtaa ilmaan. Saat hilseilevän ihon kuntoon viikossa Konjac-sienellä ja vartalovoiteella.

Käyttöohje:

Aamusuihku: Kostuta vartalosieni kuumalla vedellä ja pese ronskilla painolla sientä iholla pyöritellen alhaalta ylöspäin suuntautuvin liikkein päästä varpaisiin. Näin saat myös pintaverenkiertoon ja nestekiertoon vauhtia varsinkin selluliitin valtaamilla alueilla. Kostuta sientä usein, jotta käsittelet ihoa koko ajan märällä sienellä. Aloita jalkateristä.

Sienessä on 2 puolta: toiselle puolelle on lisätty saksanpähkinän kuorta lisäämään kuorivaa vaikutusta ja toinen puoli on Konjac-kuitua. Saippuan käyttö on turhaa. Sieni kuorii, pesee ja ravitsee ihoa ja varsinkin perinteisen kosmetiikan sisältämät tensidit saattavat kuivattaa ihoa ja heikentää sienen hoitavaa vaikutusta. Karhea hilseilevä iho muuttuu pehmoiseksi. Vaikka sieni tuntuu pehmoiselta ja tehottomalta, tulet yllättymään. Itse käytän vain Konjac-puolta, mutta kokeile molempia puolia ja valitse oma suosikki tai pese vuorotellen molemmilla.

SkinMood Exfoliating Konjac Body Sponge avuksi selluliitin hoitoonÄlä hankaa ihoa rutikuivaksi froteepyyhkeellä, joka kuivattaa ihoa entisestään. Painele suurin vesi pyyhkeeseen ja levitä aavistuksen kostealle iholle ravitseva kosteusvoide niille alueille, jossa ei ole selluliittia ja selluliittituotteet ainakin reisille ja takamukseen reippaasti hieroen. Aikaa pesuun ja voiteluun kuluu 5–6 min. Muutama minuutti lisää ja voit imeyttää selluliittituotteet imukupeilla.

Voit lukea lisää Konjac-sienen hyvää tekevistä vaikutuksista 

SkinMood imukuppisetti

Iltapesuun voi sitten yhdistää maanmainiot imukupit, jotka ovat selluliitin ykkösviholliset.

SkinMoodin imukuppipaketissa on 2 imukuppia kasvoille ja 2 vartalolle. Vartalokupeista pienempi sopii hyvin selluliitin hoitoon. Siinä on iho- ja kudosystävällinen pyöreä reuna, joka liikkuu iholla vaivattomasti ja sopivan joustavan silikonikupin imutehoa on helppo säädellä. Kun olet laittanut kupin iholle, se imaisee kudosta alipaineella kupin sisään. Jos imu on liian kova, voit yksinkertaisesti painaa kupin sivuista ja paine helpottaa heti. Voit siis vapaasti valita kulloisenkin alueen mukaan miellyttävän imutehon. Varsinkin aluksi selluliitti voi olla kivuliasta ja usein johonkin kohtaan saattaa tulla jopa mustelma. Se ei ole vaarallista ja kudoksen tottuessa käsittelyyn, mustelmia ei enää tule ja mahdollinen kipuilukin laantuu.

 

Muista kuitenkin, että ET KOSKAAN KÄSITTELE SUONIKOHJUISIA ALUEITA! Pakkauksessa olevat ohjeet kannattaa lukea huolella ennen imukuppihieronnan eli kuivakuppauksen aloittamista. Hiljaa hyvä tulee. Aloita hoito lyhyellä ajalla ja kevyellä imulla. Kuuntele kudosta ja toimi sen mukaan. Kudos voi olla arka ensimmäisten käsittelyiden jälkeen, joten mitoita käsittelytiheys sen mukaan.

Hyvää kevään odotusta ja tsemppiä selluliitin selätykseen – kesä lähestyy,

Tarja

ps. jos kiinnostuit niin, kuppeja myyvät mm. kaikki Life luontaistuotekaupat, Ruohonjuuri, Kärkkäinen ja Hyvinvoinnin tavaratalo.